GÅTURER

GÅTURER

Bok: GÅTURER. Suzanne de Laval, Svensk Byggtjänst 2014

Suzanne de Laval har skrevet en veldig bra bok – GÅTURER, med den viktige undertittelen ”Metod för dialog och analys”.

Faksimile fra arkitekturanalys.se

Boken er et informativt, lettlest og gjennomarbeidet bidrag i en ellers nokså usammenhengende mylder av bøker og notater om det store temaet medvirkning og de byggede omgivelsene. Du kan lese den forfra, fra midten eller plukke et kapittel her og der. Men ikke hopp over sidene 113-124! ”Gåturer” er noe så sjeldent som en kombinasjon av et praktisk og teoretisk lite oppslagsverk, i et hendig format (16×15 cm!), med fin layout, bra skriftstørrelse og en omslag som kanskje til og med tåler litt regn.

Egentlig kunne jeg stoppe her og bare si som i reklamen: ”Løp og kjøp!”

Likevel: litt mer om boken

Hvorfor min begeistring for denne lille sorte boken? Kort og godt fordi den kommer akkurat nå, på et tidspunkt hvor jeg tror den er enda mer nødvendig en den ville vært for ti år siden. Stadig nye profesjoner ønsker, som oss arkitekter, å bruke de byggede omgivelsene som utgangspunkt for økt kunnskap både om arkitektur og demokratiske prosesser i arbeidet med ulike grupper av befolkningen. Boken er nødvendig fordi den gir oss et belegg for det som gjøres i praksis. Slikt belegg er, naturlig nok, ofte etterspurt av oppdragsgivere som gjerne vil forsikre seg om at det ”blir noe” til slutt. Her har Suzanne de Laval gitt oss et håndfast ”bevis”.

Suzanne de Laval sier selv at bruk av gåturmetoden skaper et meningsutbytte, basert på ”dialog på tvers”, mellom brukere, forvaltere, utbyggere og planleggere. Og det er nettopp her bokens styrke ligger – den er så riktig bygget opp at jeg tror alle disse gruppene vil finne både glede og ny kunnskap gjennom de 145 sidene.

Forfatteren har mer enn 20 års erfaring med det svenskene kaller gåturer (og som er noe helt annet enn de vi i Norge forbinder med ordet, nemlig en tur til fots langt inn i skogen, med matpakke og kakao på termos i ryggsekken!) – både som praktiker og som forsker, og hun har gjennomført flere enn 120 ulike turer. Suzanne de Laval er svært kunnskapsrik, og det er tydelig gjennom hele boken at hun brenner for sitt arbeide. Hun øser av sine praktiske erfaringer som hun har satt i system, og det er kanskje det aller viktigste med boken. Mange har brukt en form for gåturer som metode for sitt arbeide, men alt for mange har hoppet over den viktige ”återkoplingen” som det heter på svensk. Forfatteren understreker at en godt gjennomført evaluering skal innholde både positive og negative erfaringer slik at neste prosjekt/gåtur skal bli enda bedre.

Kan hvem som helst gjennomføre en gåtur? Svaret er ja, men det er et stort ”men”, og det får de Laval godt frem: Dialogen skal modereres av en spesialutdannet leder som også dokumentere resultatet. Metoden er enkel og kostnadseffektiv, men krever nøyaktighet. ”Endast gjenom att genomföre metodens moment samvetsgrant kan man uppnå någon form av tillförlitlighet”.

Bak i boken er det liste med ordforklaringer. Ordet ”stoppunkt” er ikke med, men for meg var det nytt, og ifølge Suzanne de Laval er valget av et slikt punkt avgjørende for resultatet av gåturen. For meg er boken ”Gåturer” blitt et stoppunkt i eget arbeide – og ”stoppunkt” er blitt en ny komponent i min egen modell for gjennomføring av medvirkning med utgangspunkt i de byggede omgivelsene.

Takk for boken!

Anmeldelsen er skrevet av arkitekt Dr.ing Kari Bjørka Hodneland 04.11. 2014